понедельник, 3 сентября 2012 г.

Тренінг «Блогери проти корупції»-1



   3 вересня в херсонському туристичному комплексі «Фрегат» відбувся перший день тренінгу «Блогери проти корупції», організованого Інститутом масової інформації за підтримки НДО «Дім свободи». Така навчальна зустріч з громадськими діячами й журналістами вже пройшла в Тернополі й Луганську та ще відбудеться в Києві, проте саме в наше невеличке місто завітали учасники з Кіровограду, Запоріжжя та інших міст.

   Метою тренінгу є  вивчення особливостей жанру розслідування, методів збору інформації, правових можливостей та обмежень при проведенні журналістських розслідувань, викриття корупційних схем. Крім цього буде створений сайт, де херсонські журналісти матимуть змогу публікувати викривальні матеріали та журналістські розслідування, що стосуються корупції.

    У тренінгу взяли участь колишній головний редактор сайту «Україна Кримінальна» Олег Єльцов та журналіст тижневика «Дзеркало тижня» Андрій Марусов.

    Відомий журналіст, фрілансер та автор багатьох розслідувань Олег Єльцов вважає, що в нашій країні майже немає можливості робити журналістське розслідування «за канонами класики жанру», адже воно потребує чималих фінансових витрат й у більшості випадків багато часу, що не кожний працівник ЗМІ може собі дозволити. 

   За його словами, в сучасних українських виданнях немає серйозних розслідувань, «немає крові й м’яса». Єльцов вважає, що максимально ефективною є журналістська діяльність в Інтернеті, він високо оцінює матеріали кореспондента «Української правди» Сергія Лещенка. 

   «Займаючись журналістикою, передусім оцініть свої можливості» - радить екс-редактор «України кримінальної». Молодим журналістам він радить починати не з розслідувань, а з інформаційних матеріалів. Спочатку треба навчитися добувати інформацію, адже «розслідування – це збирання й аналіз фактів, пошук протиріч». Обов’язкові компоненти цього жанру – ексклюзивність й аналітика. 

    Журналіст розповів, що успіх розслідування належить не тільки самому автору, а й людям, які повідомили йому факти (тобто зворотньому зв’язку, який, наприклад, дуже активний на «Українській правді»). 

   Олег Єльцов вважає, що людина, яка хоче займатися журналістським розслідуванням, повинна мати «іншу вдачу», «здоровий скепсис», не вірити всьому, що говорять на прес-конференціях. Він зазначає, що журналістське розслідування не обов’язково повинно бути пов’язане з криміналом, воно може стосуватися будь-якої галузі.

   За словами пана Єльцова, журналістика в звичному нашому розумінні деградує, перетворюючись на «інтернет-шансон», забруднений рекламою та спамом. Але він радить журналістам-початківцям обрати список джерел, якими вони будуть користуватися і за роботою яких будуть регулярно слідкувати. 




   Наступним виступив журналіст тижневика «Дзеркало тижня» Андрій Марусов, який розкрив такі питання: «Як знайти потрібну інформацію в Інтернеті. Розслідування корупційних схем та державних тендерів. Як отримати інформацію з інших країн, офшорних зон». Він фактично поділився схемою написання журналістського розслідування стосовно державних закупівель, повідомив основні витримки з необхідних законів, поділився корисними посиланнями.

   Завтра, 4 вересня, учасники тренінгу «Блогери проти корупції» почують виступи адвоката, медіа-юриста Дмитра Чоповського та колишнього редактора Української служби Бі-Бі-Сі Ольги Бурди. 

0 коммент.:

Отправить комментарий