пятница, 21 сентября 2012 г.

Вибори 2012: як журналістам захистити свої права



   20 вересня в Херсоні відбулося засідання круглого столу з теми «Вибори 2012: як журналістам захистити свої права». У ньому взяли участь представники Херсонської обласної організації КВУ, Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України», а також працівники місцевих ЗМІ. 


    На початку зустрічі голова Херсонської обласної організації КВУ Дементій Бєлий розповів: «За первые 2 недели сентября количество преступлений против журналистов увеличилось в два раза по сравнению с августом. Уже закрыто 2 газеты, которые писали о предвыборной ситуации. Еще в судах лежит 5 исков  против разных газет по Украине».

    З метою захисту прав журналістів під час виборів буде, по-перше, видана «пам’ятка» для працівників ЗМІ, аби вони йшли на виборчу дільницю підготовлені, зі знанням своїх прав, по-друге, працюватиме «гаряча лінія» КВУ, на яку можна буде телефонувати в день виборів, починаючи з 7 години. По телефону  можна буде не тільки отримати оперативну юридичну консультацію, а й викликати  мобільну групу, яка допоможе журналістові встановити справедливість безпосередньо на місті події.

   Головне, що повинен мати журналіст, який йде висвітлювати процес виборів – це журналістське посвідчення і, як не дивно, упевненість в собі й своїх правах. Керівник юридичного відділу Одеської обласної організації ВГО КВУ Ігор Бринош радить ні в якому разі не уходити, якщо вас не впустили на виборчу дільницю, а продовжувати діяти. 

   Важливим нюансом є незахищеність законом інтернет-видань, більшість з яких в Херсонській області є незареєстрованими, тож мають статус «сторінки в інтернеті». Але це проблема не журналістів, а самих видань, які повинні були б потурбуватися про свій статус і зареєструватися, аби у їх кореспондента потім не сталося неприємних пригод. 

   Також учасники заходу одностайно виступили проти закону «Про наклеп», який є досить неоднозначним, може трактуватися залежно від того, кому як вигідно й обмежує професійну діяльність ЗМІ. Херсонські журналісти вже сьогодні готові виступити з письмовим протестом проти цього закону. 

   Nota bene! 

   У Херсоні правову допомогу і необхідну інформацію журналістам буде надавати Херсонська обласна організація КВУ. Контакти:

- «Гаряча лінія»: 325-026, 066-100-81-91
- Електронна адреса: cvu.office.ks@gmail.com,
- Соціальні мережі: http://www.facebook.com/cvu.office.ks

2 коммент.:

Natalia комментирует...

Ось цей телефон гарячої лінії якийсь підозрілий: 066-81-91. У ньому точно було лише 7 цифр?

http://berezneva-ket.blogspot.com/ комментирует...

Буду "сидіти" за наклеп:)
Дякую, вже виправила!

Отправить комментарий